Csatlakozási segédlet

ÚTMUTATÓ
Országos Online Rapidverseny Grand Prix
2020.dec.-jan.

 

Regisztráció az oldalra és a gyakorló játszmák elérési útmutatója:

Az internetes böngészőbe be kell írni: www.chess.com

Az oldalt magyar nyelvűre lehet állítani jobb oldalon, fent az Other Languages feliratra kattintva, majd kiválasztva a magyar nyelvet.

A magyar nyelvű oldalon bal oldalon fent található a regisztrációs gomb, melynek megnyomásával…

 

egy új ablak nyílik, itt kell felhasználó nevet kitalálni, egy létező email-címet megadni,melyre egy email érkezni fog a chess.com-tól.

Jelszó,valamint a sakk tudási szint megadása után a „Hozd létre ingyenes fiókodat” feliratra kell kattintani. (A képzettségi szint megadása alapján generál kezdő értékszámot a rendszer az adott játékosnak. Ez lehetséges,hogy túl magas,lehetséges,hogy túl alacsonyra lett beállítva, ezért az általunk kért 15 korrekt játszma után ez az értékszám közelíteni fog a versenyző valós tudásához.)

A sikeres regisztráció után email-üzenet fog érkezni,valamint belépteti Önöket a rendszer a chess.com felületére.

A regisztrációkor megadott email-postaládáját kérjük a beérkező leveleknél ellenőrizze! Ebben az email-üzenetben arra kérik Önt,hogy aktiválja fiókját.

A narancssárga gombra kattintva egyszerűen meg is történik az aktiválás.

A továbbiakban a chess.com oldalon:Bal oldalon láthatóak feliratok a kezdőlap,játék…oszlopban. Ha a kurzort csak feléjük viszi és nem kattint,akkor megjelenik mindegyiknél egy újabb menüsor jobbra ettől az oszloptól. A Játék feliratra,ha viszi a kurzort, majd jobbra csúsztassa és az Élő sakk-ra kattintva máris elérte a játékteret!


A 10 perc –re kattintva megismerkedhet a további gondolkodási idő-beállításokkal, valamint egyéni időbeállítást is tehet,ahol bónuszidő hozzáadása is lehetséges.

A „min” mezőbe a percek száma, a „sec” mezőbe a lépésenként hozzáadott másodpercek száma kerüljön!

A Kezdő, Amatőr, Haladó, Versenyző és Haladó versenyző kategóriák leendő versenyzőinek

·       15min + 2 mp-es partikat kell lejátszaniuk, 15 db-ot.


A Mesterjelölt, Mester I. és Mester II. kategóriák leendő versenyzőinek

·       10 min+ 2mp -es gondolkodási idő beállítású partikat kell lejátszaniuk, szintén 15 db-ot.


 A játék gombra kattintva elkezdheti a gyakorló játszmát.

Ezek a játszmák (az adott időbállításból játszott 15 db legalább, plusz más időbeállításokból 1-1) a chess.com-os élőpontszám realizálása érdekében szükségesek.

Kérjük,hogy  ezen a 15 játszmán kívül többféle időbeállítással ( 3 perc, 5perc, 10 perc és 15 perc) egy- egy partit legalább játsszanak, mivel ezek után biztos,hogy engedni fogja Önöket a rendszer versenyeken elindulni!

 

 

ÚTMUTATÓ

A versenyekhez való csatlakozás módja:


www.chess.com oldalra be kell jelentkezni a felhasználó név és jelszó megadásával. A kezdő oldalon a kurzort a „Kapcsolat” –ra kell vinni,de még nem kell kattintani! Ha ezt megtettük, jobb oldalon nyílik egy új oszlop menüsor,melyre csúsztassuk át a kurzort, és itt a „Klubok” –ra kell kattintani!


Ha ez sikerült, az oldal tetején ezt fogja látni:


A nagyító jel melletti fehér sávba kell kattintani, és beleírni ezt a kifejezést: „országos online”. Ezután kattintani a nagyítóra vagy entert kell nyomni.

Az itt kiadott lista klubjai közül válasszuk ki a versenyző élőpontszámának megfelelő klubot és kattintsunk rá! A példa kedvéért rákattintunk az Amatőr kategóriára.

A klikkelés után az adott klub oldalán találjuk máris magunkat. Egyszerűen a csatlakozás gombot kell megnyomni.Ezután a verseny napjáig nincs teendő.


 

A verseny napján

A verseny napján, vasárnap 16.00 kor már késő klikkelni, ekkor már elindul az első forduló és erről lemarad az a játékos,aki nem volt ott időben. 59 perccel a kezdés előtt viszont már lehetséges a csatlakozás. A chess.com rendszere a 16 órai versenykezdés előtt 15.01-től már engedni fogja a versenyhez való csatlakozást. Javasoljuk a legkésőbb 15.45-ig való csatlakozást.

Ez kettő klikkelésből áll, s máris a versenyben van az adott játékos!

1.     Először a versenyző értékszámának megfelelő klub oldalat kell megnyitni, majd ott az üzenőfalon fent lesz az aktuális verseny linkje kék színnel. Erre kell a verseny előtti órában, 15.01-15.45 között kattintani.Majd a klikkelés után a verseny felületét fogják látni.

2.     Itt jelenik meg a sárga csatlakozás gomb a verseny előtti egy órában,melyre kell majd kattintani. Ezzel a nevezettek névsorába kerül és ott meg kell jelennie a felhasználó nevének.

A fenti jelnél nevezettek oszlopa látszódik majd, verseny közben pedig az aktuális állás.

Erre a fenti narancssárga körrel jelzett gombra kattintva más versenyzők partijait lehet figyelemmel kísérni.

Itt a fenti sárga körben jelzett gomb a versenybeli részvételét törli,aki ide kattint. Kérjük erre figyelmeztessék a fiatalabb versenyzőket!

 

Jó tudni!

  • A másodpercenkénti visszaszámláló mutatja,hogy a chess.com rendszer szerint mennyi idő múlva kezdődik a verseny.
  • Kérjük,a verseny előtti 5-6 percben már a számítógép/eszköz előtt üljön a játékos, ellenőrizze internet-kapcsolatát, ellenőrizze,hogy a chess.com felületére be van –e lépve, a versenylistában szerepel –e a saját felhasználó neve!
  • Amint elindul a játszma, van egy bizonyos időkorlát ,mely pár 10 másodperc, melyben ha nem történik meg a játszmakezdés, a nem lépő fél automatikusan veszít.
  • Kezdők számára tanács: Ha bármi probléma adódik, javasoljuk,hogy az első  két lépést tegye meg a versenyző és azután ki tud menni pl. mosdóba, inni.
  • Ha több percig inaktív valaki a honlapon, előfordulhat,hogy a rendszer kilépteti. Kérjük, ha a játszmát be is fejezte és még a többi zajlik,ne hagyja el az oldalt, valamint javasoljuk,tekintse meg a többi játszmát, illetve néhány percenként kattintson az oldalon, frissítse. Sajnos erre kiemelten figyelni kell.
  • A játszmák kezdő időpontjainak beállítására a chess.com-on nincs lehetőség, a rendszer automatikusan párosítja következő fordulót, amint minden versenyző befejezte a játszmáját. Emiatt is kérjük,hogy nagyon figyeljen, ne hagyja el a honlapot, ne maradjon le az új fordulóról!

 

Üdvözlettel:
A rendezőség